Ett hälsosamt liv i en modern värld

Att leva sunt i en modern värld är inte alltid lätt. Det sätt vi lever på i dagens Sverige är inte hur vi ursprungligen utvecklades till att leva. Den moderna människan har utvecklats under miljontals år, och särskilt de senaste 2000 år har vi utvecklat bondekulturen och blivit civiliserad. Det är faktiskt inte tillräckligt med tid för vår kropp att anpassa sig till alla förändringar som den moderna världen ger.
 

Försvar mot kronisk stress

Till exempel är vår stenålders-kropp inte programmerad för att hantera kroniska stressnivåer. Dåtidens stress var kortlivat, intensivt och ibland dödlig! Vår kamp eller överlevnadsinstinkt är skapad för att fördela värdefulla resurser runt om i kroppen, för att komma ur en farlig situation med livet intakt. Kroppens adrenalinkörtlar utsöndrar stresshormonerna adrenalin och kortisol, vilket får blodet att pumpa, hjärtat ska slå snabbare och sätta sinnet i alarmberedskap. Men kroniska stressnivåer är inflammatoriska och kan vara skadliga för både kropp och själ, och kan också orsaka för tidig hudåldring. Eftersom jag själv har lidit av effekterna av mental stress, kommer jag med den här bloggen att fokusera på hur man naturligt kan minska stressnivån och ta trycket från binjurarna. Nedan kommer jag att ta upp förändringar i kost, bättre sömnvanor och andra livsstilsvanor som yoga och meditation.
 

Näring för en friskare hud

En annan mycket viktig faktor som vår stenålders-kropp fortsätter att hantera är kosten vi lever av idag. Med högeffektivt modernt jordbruk innehåller jorden inte längre samma viktiga mineraler som den gjorde innan jordbruket blev effektivare vilket innebär att en stor del av befolkningen inte får tillräckligt med viktiga mineraler som magnesium och spårämnen. Dessa spelar viktiga roller i kroppen. Effektiv och modern växtodling har förändrat näringskompositionen. Äpplen är mycket större och sötare än de du ursprungligen hittade i naturen, där de var mycket mindre och surare. Många människor är bättre på att smälta obehandlat vete, såsom stång och kamut, jämfört med moderna sorter som har korsats för att växa bättre och göra det lättare att skörda, men som har förändrat proteinerna. Vår moderna kost innehåller en mycket högre andel kolhydrater och en lägre nivå av fiber och fett, vilket i sin tur ger näring åt olika bakterier i vår biomassa. Vår biomassa innehåller en mycket mindre grad av olika bakterier än stammen hos en urbefolkning som inte följer en västerländsk diet. Forskare börjar först nu förstå hur viktigt vår biomassa är för vår hälsa. Jag har tillbringat många år med att experimentera med olika näringsstrategier för att stärka min hälsa och hud. Håll ett öga på mina kommande blogginlägg om näring för frisk hud.
 

Detox från kemikalier och föroreningar

Kemikalier som finns i föroreningar, bekämpningsmedel, konserveringsmedel och tillsatser, liksom föroreningar i moderna material som plast, är främmande för vår kropp och de vet helt enkelt inte vad de ska göra med dem. De orsakar förvirring och kan bidra till hudinflammation och påskyndad åldrande. Även om det är begränsat vad vi kan göra med luften vi andas, finns det några effektiva steg vi kan vidta för att minska vår exponering för främmande kemikalier genom att vara försiktiga med vad vi äter och vad vi exponeras för. Med andra ord, våra livsstilvanor. Det finns också sätt på vilka vi kan hjälpa kroppen att sköta kemikalier genom att stärka levern, som jag kommer att utforska och dela med dig.
 

Bra sömnvanor

Vår kropp utvecklades till en rytm med dagliga cykler av ljus och mörker, kallad vår dygnsrytm, liksom de längre cyklerna som kallas årstider. En modern livsstil kan störa våra naturliga bio-rytmer eftersom vi inte längre är beroende av solen som vår enda ljuskälla. Vi spenderar tid inomhus på morgonen, vilket innebär att vi inte får en stark dos av UV-ljus, vilket faktiskt är nödvändigt för att balansera vår biologiska cirkadiska rytm. Dessutom exponerar vi oss för blått skärmsljus på kvällen, vilket hämmar produktionen av melatonin, vilket är ett sömnhormon som hjälper oss att sova och ha en jämn sömnrytm. Det betyder att vi sover mindre antal timmar än vad som är hälsosamt, och många människor lider av sömnlöshet (bl a jag själv). Jag har experimenterat med flera sätt att förbättra min egen sömnrytm som jag delar med mig till dig.

Jag hoppas att allt jag har lärt mig är användbart och att det också kommer att göra det möjligt för dig att göra positiva förändringar i ditt liv, mot bättre hälsa och bättre hy. Jag ser fram emot att dela med mig av mina moderna livsstilsvanor i den här bloggen.